субота, 27. септембар 2014.

Paralela Stivena Hokinga, Aleksandra Vučića i Olje Ohbabyw



Stiven Hoking baš gnjavi tvrdnjom da nema Boga. Neosporno je da se radi o priznatom i velikom naučniku, ali bi mogao da smanji doživljaj po tom pitanju, ili, barem, da iznosi svoja naučna saznanja o nepostojanju Boga sa malo više pažnje prema onima koji su verujući. Malo, malo...pa naidješ na vest o tome kako Ga nema, i gle, to tvrdi, ni manje, ni više, nego vrstan naučnik. Zašto čitaš te vesti, kazaće neko, ako ti ne odgovaraju. Zato što su ponudjene, zato što iskaču, zato što sam prisutan i živ. Ne. Ne osporavam njegovo mišljenje, briga me. Vredja ta vrsta isključivosti, vredja preuzimanje uloge Boga. Jednostavno, Hoking je kazao da Ga nema i tome je kraj, jel tako? Onda, moliću lepo, tražim dokaz. Tražim dokaz da nema Boga, molim za udrugu svih naučnika sveta koji dele to mišljenje, svih ateista, filosofa i ostalih, u pravljenje kakve formule, nek se dogovore šta je validnije, i ponude dokaz da Ga nema. Samo to tražim, ništa više. U tom smislu, mogu misliti kakav bi čovek bio da je večan, gord i osion, jarac za sva vremena, ali srećom nije, čovek je ograničen datumom smrti. Ograničen je neznanjem koje mu je život ponudio da sazna, spozna i donosi sud o tome, ali i sud o sudu svom. Ovo poslednje je najteže, priznaćete. Važnije je to da se u smislu dokaza nudi isključivost, nema Ga. Da je tako, onda se ni do kakvih dostignuća ne bi doslo unazad, civilizacijski gledano. Zato tražim dokaz da Boga nema, ali jasan i nedvosmislen, ne metaforički i kroz priče da Ga ima; ako nije tako, onda se svodi na tu istu priču, samo u suprotnom smeru, i dok jedni tvrde da Ga ima bez jasnih naučnih dokaza, drugi tvrde da Ga nema, opet bez jasnih naučnih dokaza. Ostaju samo tvrdnje i isključivost.
Stiven Hoking: Bog ne postoji
Izvor
: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=09&dd=26&nav_id=904584
Citat prvi: „Ono šta mislim kada sam rekao da ‘bismo znali um Boga’ je to da bismo znali sve što Bog zna da on postoji, ali on ne postoji. Ja sam ateista”, dodao je Hoking.
Medjutim, stvara se zabuna o njegovoj krajnjoj misli zbog kontradiktornih izjava koja je iznosio, ili kako bih ih drugačije mogli razumeti , nego jezikom sumnje.
Citat drugi: Hoking je takođe 2007. godine izjavio za “BBC” da “nije religiozan u klasičnom smislu” i da veruje da univerzumom upravljaju zakoni nauke. Ovi zakoni su možda doneti od strane Boga, ali on ne interveniše kako bi ih prekršio.
Bukvalnim poredjenjem ovih dvaju misli, dolazim do zaključka da se radi o nelogičnosti, kontradiktornosti u tvrdnjama, ili si ateista gospodine Hoking, ili možda, pomalo, veruješ u postojanje Boga.
Čemu onda ovo možda, ako znamo šta znači termin ateista? Činjenica je da je nauka odmakla i da je čovek dosta toga saznao, ali je činjenica i to da misleći znaju za opasnu raskrsnicu koju zovemo znanjem, na kojoj nema znaka isključivosti. Moje mišljenje je da se provokacijom Bog ne može izvesti na videlo, baš zbog toga što se plašimo mraka. Gospodine Hoking, zahvaljujem Vam se od srca što ste mi pomogli da upalim sijalicu, veliki ste, bezmalo Andjeo.
Nelogičan sam u razmatranju tvrdnji gospodina Hokinga? Moguće. Možda je naslov vesti onako, možda sam nedostojan za razmatranje ovog pitanja, možda nam gospodin Hoking pomaže u tome da budemo svoji, možda...možda sam i sam ateista, možda verujem u postojanje Boga, možda...
Aleksandar Vučić baš gnjavi tvrdnjom da neće šetati na Paradi ponosa. Šta mi, gradjani ove zemlje imamo od toga? Ne. Neću iznositi sud o tome jeste li Parada ponosa ispravna stvar ili ne. Time bih ušao u predugačku istorijsku, religioznu, političku, filosofsku... besedu, drugo me interesuje. Interesuje me ta kontradiktornost koja je očigledna. Šetnjom na Paradi ponosa se ne dobija pečat da ste gay, to je jasno kao beli dan. Opet ono možda. Možda ste se gospodine Predsedniče promenili, možda ste sada slobodarskih shvatanja, u odnosu na shvatanja iz devedesetih, možda ste ovom šetnjom propustili jedinstvenu priliku da pokažete kako ste svima Predsednik, jer većina onih koji nisu u stanju da priznaju sebi i drugima da su pomalo gay, obitava u našoj najbližoj sredini, hteli mi kao društvo to da priznamo ili ne, tako je. Toga smo svi svesni. Znam da se ne možete podeliti i biti prisutni, istovremeno, na Paradi ponosa i poplavljenim područjima Srbije, ali ne morate i vi biti jasno isključivi, posebno ne, jer se ovde ne radi o tvrdnji - ima li Boga, ovde nema reči -- možda. Te populacije medju nama ima i oni žele šetati. Znam šta Vas muči – ako budete šetali, srBski glasači će vas napustiti, ako ne budete šetali, a pritom dozvolite Paradu ponosa onda je to onaj izbor koji će na pola zadovoljiti obe strane u političkom smislu; u političkom smislu to je potpuno legitimno. Šta je ovde kontradiktorno? Kontradiktorno je to da se nakon onih katastrofalnih poplava koje su nas zadesile nije mnogo toga uradilo na ubrzanju zaštite od vremenskih nepogoda i katastrofa, ili bar o tome nije transparentno obaveštena javnost. Džaba i nešetanje Paradom ponosa i posete novim poplavljenim područjima, ako država ne može naterati bilmeze da rade svoj posao. Vi ste, u ovom slučaju država i vaša isključivost - mene, kao stanovnika ove zemlje, ne uverava u bezbednost, jer se na državnom mikroplanu ne odražava realnost i želja za ostvarenjem politike koju namećete kao jedino moguće rešenje našem društvu. Na makroplanu je to izvodljivo, zato što je lako kazati – mi to moramo uraditi, mi se moramo menjati na bolje, mi moramo saseći korupciju i sl. Šta je od toga sprovedeno u delo? Na mikroplanu nema rezultata, ne vidi se jer se na svakom koraku vidi korupcija, zloupotrebe i sl. Ako vam to ne saopštavaju savetnici, saslušajte vapaje pojedinaca, jednako saslušajte i one koji su glasali i one koji nisu glasali za Vas. Ne. Ne krivim Vas. Ne gledam Vas ni politički, već kao čoveka koji ima šansu i kome je deo naroda dozvolio da uzme “nož u ruke i preseče kolač”, nemojte nas više zamajavati izjavama koje nisu od značaja za pomenuto. Uradite nešto čoveče, inače - odosmo u tri lepe pizde materine.
Vučić: Neću šetati na Paradi ponosa
Izvor:http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:511722-Vucic-Necu-setati-na-Paradi-ponosa

Citat: "Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost. Moje je demokratsko pravo - neću da prisustvujem Paradi niti mi to pada na pamet", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
"Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izbor da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor", rekao je Vučić.
Ja sam, gospodine Predsedniče, iskoristio svoje demokratsko pravo da iskažem mišljenje povodom ove vesti. Gospodine Predsedniče, dozvolićete da Vam iskažem najdublje divljenje koje moje srce može proizvesti, jer nastojite promeniti naš mentalitet na bolje, ali Vam to teško ide jer imate vagone kočničare. Budite lokomotiva gospodine Predsedniče, budite bezmalo Andjeo, Betmen, Supermen, budite šta poželite, ali nam popravite sjebani prekidač za svetlo, pa šetajte gde hoćete.
Olja Ohbabyw baš gnjavi kolumnom “ Ko treba da bude provetren?”
Izvor: http://www.hellycherry.com/2014/09/ko-treba-da-bude-provetren.html
pa bih želeo da se nadovežem na njen tekst i malo propametovao Platonovom – Državom. Za neupućene nije Plafon, nego Platon i ne kreči se, nego se tu kaže sledeće – “kakva muzika u državi, takva i država” i tačka. Kakve veze ima to sa Oljinom kolumnom? Ima. Olja je dobrano primetila šta se dešava, ali je bila i više nego kulturna pa to nije upriličila nizom psovki, što ova situacija o kojoj piše, definitivno zaslužuje.
Čitaću je izmedju redova:
Ljudi, jel vidite da smo u manjini, znam da je tako od kad je sveta i veka, ali je ta manjina menjala svet, takodje, od kad je sveta i veka. Zahvaljujući toj manjini, kojoj pripadamo, svet ima nadu, ljubav, život...a danas, danas ima kurac od ovce...jer ste se nabili u četri zida, jer oplakujete zlu sudbinu, jer su vam svi krivi za neuspehe...da li nam je kriv Hoking što možda tvrdi da nema Boga, ili možda tvrdi da ga možda ima, da li nam je kriv Aleksandar Vučić (ovo za Srbiju) što možda šta, možda ništa, možda beli listići...da li znate da se u vreme Slobodana Miloševića mladost beskompromisno borila, stradala i patila za svoje bolje sutra, da li znate? Dižite, bre, ta teška dupeta iz fotelja i dodjite na koncerte, na proteste, u biblioteke, u pozorišta..aloooooo breeeeee.... koji vam je kurac? Diž’ se inteligencijo, makar se i usrala!
Olji ne treba da bude ni bezmalo Andjeo, ni Andjeo sasvim...ona je jedan mali djafolan koji drnda sijalicu ;) ehehehee...što je kool, priznaćete.

Нема коментара:

Постави коментар